ARRAKASTatsua izan DA EUSKADIPREBENEK EKONOMIA ZIRKULARRARI ETA ELIKADURAREN BALIO-KATEAREN IRAUNKORTASUNARI BURUZ EGIN DUEN UDAKO 2. IKASTAROA

curso_verano_euskadiprebent

Lan eta Gizarte Gaietako sailburuordea, Elena Pérez Barredok eta Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordea Bittor Oroz Izagirrek, Euskadipreben Udako Ikastaro berri bat ireki zuten uztailaren 21ean. Ikastaro honetan, elikaduraren balio-katearen ekonomia zirkularraren aukerak eta iraunkortasuna aztertu ziren, gizarte- eta lan-ingurune erakargarritzat hartuta, osasun-iturri den ingurune osasungarria sortuz, belaunaldien arteko trukea, gizarte-aitorpena eta profesionalek eta lehen sektoreetako jarduerek merezi duten errespetua sustatuz.

Gaia pixkanaka joan zen hainbat lan-ildo eta proiektu aztertuz. Hasiera batean, CIHEAMek hainbat estrategia eta proiektu aurkeztu zituen, ELGEren eta Europako Kontseiluaren ekimena. Ekimen horren helburua Mediterraneoko herrialdeen arteko lankidetza garatzea da (gaur egun 13 herrialde ordezkatuta daude), nekazaritzako elikagaien, arrantzaren eta baliabide naturalen sektoreko prestakuntza eta ikerketa kooperatiboaren bidez. Ondoren, belaunaldien arteko trukearen erronkari buruzko mahai-inguru batek lehen sektorean beren bizi-proiektua lantzen duten hainbat gazteren ekimenak ikusarazi zituen. Berme-, gardentasun- eta jasangarritasun-sistemekin aurrera egin zen nekazaritzako elikagaien jardunbide egokien eta GIHen azeleratzaileen bidez (IFU eta GLOBALGAP).

Global G.A.P, mundu osoan gehien onartzen den BJAren ziurtagirietako bat, bai arrantzan, bai nekazaritzako elikaduran; 530 boluntario baino gehiago ditu erkidegoan, 200.000 ekoizle baino gehiago 135 herrialdetan baino gehiagotan ziurtatuta, 40 estandar eta programa baino gehiagotan, eta 700 produktu baino gehiago ziurtagirirako eskuragarri. Egiaztatutako 172 ziurtapen-erakunderentzat lan egiten duten 2000 ikuskatzaile eta auditore baino gehiago ditu.

Global G.A.P erakundeak, GRASP plataforma aurkeztu zuen, GJHak kudeatzeko eta bultzatzeko tresna bat, honen helburua da gizartearen konpromisua betetzeari buruzko kontzientzia sortzea, garapen-pizgarri gisa lortutako hobekuntzak nabarmentzea, eta lehen sektoreari balioa eta ahalduntzea ematea kate osoan. Erantzukizun sozial korporatiboaren ziurtagiria, merkatuan bereizteko elementu gisa, sektorearen iraunkortasunari lagunduko diona eta lanbide-erakargarritasuna sortuko duena. Era berean, IFUk, fruta eta landareen zukuaren industriaren ordezkari globalak (191 estandar eta jardunbide egokien 51 kode ditu), bere ekimena“IFU Sustainability Roadmap“  aurkeztu zigun, CSR Platform plataforman integratuz. Plataforma horrek Europako merkataritzaren % 90 ordezkatzen du, ekoizle primarioetatik eta prozesadoreetatik, etab.

Azkenik, Extremadurako Unibertsitateko Nazioarteko Ikertzailea dan Carmen Rojase doktoreak, Alemaniako Geisenheim Unibertsitateko Felipe Salinas Bonich doktoreak eta Euskadiko Idazkaritza Teknikoko Pedro Monzonek Tuforen prebentzioari buruzko hainbat azterlan eta proiektuen berri eman ziguten, bai eta upategietan, garagardotegietan eta sagardotegietan CO2 atzemateko eta erabiltzeko sistemen berri ere.

​​​​​​​Zalantzarik gabe, jardunaldi oso aberasgarria izan zen, non sektoreko partaide guztiek, erakunde publikoetatik hasi eta enpresa txikietako ordezkarietaraino, esperientziak partekatu zituzten eta etorkizunerako erronka berriak planteatu ziren, eta horietan lanean jarraituko dugu 2025eko EUSKADIPREBEN Estrategian oinarrituta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *